Olofsfors Bruk » Stångjärnshammaren restaureras

Stångjärnshammaren restaureras

Skrivet av den 27 april, 2013 | Inga kommentarer

Olofsfors bruksmuseum fick bidrag från länsstyrelsen för att kila om hammarskaften i fästringen i stångjärnshammaren.  Smeden Sebastian Reichlin från Agnäs nya Smedja har anlitats av bruksmuseet för att restaurera hammaren.

Hammarhuvudet väger ca 250 kg, hela vikten uppskattar vi är mer än en halv ton. Skaften sitter i en fästring som sitter i stativet så att hammaren kan röra sig upp och ner. Man sätter fast den med kilar, men nu efter många års användning behöver de kilas om. Det går inte att komma åt från baksidan där stativet sitter, därför måste man lyfta ut hela hammaren. De gamla kilarna är ganska dåliga och ersätts mot nya som är gjorda i björk. Hårda och sega är de, det känner vi när vi slår in dem. Men det är inte bara kilarna som blivit lite dåliga, en bit av björkstammen som fungerar som hammarskaft är också lite rutten och måste täljas bort.

Stångjärnshammaren gjöts i Olofsfors 1847.  Två år efter det stängde den egna hammarsmedjan i Olofsfors. Hammaren har förmodligen stått i Klöse eller i en annan hammarsmedja i närheten som reducerade tackjärnet från masugnen i Olofsfors. 1879 byggde de en ny hammarsmedja i Olofsfors och flyttade  tillbaka hammaren  dit. Förmodligen slutade man använda hammaren för att framställa stångjärn kort efter masugnens sista blåsning 1894, men ibland smidde man större jobb med den fram till kanske 1930-talet. På 1950-talet gjorde den några slag till en visning. År 1984 blev den helrenoverad. Olofsfors bruksmuseum visar stångjärnshammaren i arbete en gång varje år – på brukets dag. DSC_0073