Notice: Undefined index: om-bruket in /storage/content/26/182726/olofsforsbruk.nu/public_html/wp-content/plugins/more-types/more-types-object.php on line 51  Olofsfors Bruk » Smederna

Smederna

Liksom järnmalmen importerades hammarsmederna söderifrån till Olofsfors. Smedernas yrkesskicklighet var otroligt värdefull för bruket vilket innebar en högre status än till exempel dagkarlarna. Man brukar tala om smederna som ”träskoadeln” för att understryka deras särskilda ställning i brukssamhället. Även smedshustrun tilltalades med ”mor” eller ”madam” istället för det sedvanliga ”moster”.

Bruksförvaltaren tog inte sällan med sig sitt egna ”stall” av smeder de gånger de bytte jobb. Yrket gick i arv genom generationer, varför man brukar tala om smedsläkter. Bergmark, Forsberg, Wård och Lögdström är några av namnen som återkommer på Olofsfors bruk. Pojkarna började i smedjan redan i de tidiga tonåren med enklare uppgifter.

Smedjan var allt annat än en hälsosam arbetsplats. Värmen från härdarna, de giftiga gaserna, dammet och det faktum att smeden ofta stod i iskallt vatten upp till anklarna ledde till allvarliga arbetsskador. Inte att förglömma vad stångjärnshammarens öronbedövande slag gjorde med männens hörsel.

Från och med 1870-talet då de nya stångjärns- och manufaktursmedjorna byggdes, bodde smederna med sina familjer uppe i arbetarkasernerna på ”Sveja”. Smidesmästaren hade egen bostad ovanför manufaktursmedjan.

Järn har förädlats på Olofsfors bruk ända sedan första stångjärnshammaren byggdes 1784. Medan Olofsfors AB blivit en toppmodern industriverksamhet håller ännu hantverkare de gamla smidesteknikerna vid liv på bruket.