Notice: Undefined index: byggnad in /storage/content/26/182726/olofsforsbruk.nu/public_html/wp-content/plugins/more-types/more-types-object.php on line 51  Olofsfors Bruk » Bagarstugan

Bagarstugan

I brukets bagarstuga förvandlades det i kvarnen malda mjölet till rykande färskt tunnbröd. Bagarstugan som är byggd på 1800-talet brukas ännu av dagens olofsforsare. Men stugan fyllde även en annan funktion.

Gunhild Johansson, uppväxt på bruket under förra seklets första hälft, berättar:

”Ugnen där står mitt på södra väggen och på vardera sidan om ugnen finns ett mindre utrymme. På vardera sidan om denna ugn ”bodde” två gamla damer. Vilka dessa damer var vet jag inte. Jag var bara en liten flicka då. Folk bakade ju varje dag i bagarstugan och då skulle de gamla tanterna uppehålla sig där i sitt hörn.”

Vilka de var vet vi inte, men förmodligen rör det sig om två kvinnor utan någonstans att ta vägen, med andra ord en slags socialvård.

 

Stugan är uppförd på betongsockel och har en stomme av liggtimmer. På taket ligger tvåkupigt rött taktegel och locklistpanelen är rödmålad. Spismuren är i yttervägg. Följare på gavelväggen och ena långsidan. Fönster dörr och farstukvist är utbytta.

 

 

 

This is where the workers brought the newly ground flour and turned it into fresh bread. This bakehouse was built in the 19th century and is still being used by the people i Olofsfors.

This building is owned by Olofsfors Iron Works Museum and has been carefully restored.